Кухар

Цікавих та потрібних професій багато і одна з них – кухар.

Головний плюс – закінчиш ний заклад, і знання, набуті там, ніколи не доведеться носити за плечима, адже кожна господиня повинна вміти приготувати обід, а якщо зробить це смачно та зуміє прикрасити стіл то одразу аслужить повагу. Та й не даремно кажуть, що шлях до серця чоловіка пролягає через його шлунок. До приготування їжі слід ставитися дуже серйозно. Обов`зково слідкувати за тим, щоб продукти були свіжими, дотримуватися технології приготування їжі. Робота кухаря вищоб самостійно перекладати рецепти і переймати досвід іноземних колег. Не менш важливо й уміти самому складати меню. Головне в роботі кухаря це відповідальність. 

Кажуть ставлення кухаря до роботи та настрій впливають на результат. Хто з любов’ю робить свою справу, той готує справжні шедеври.

Кухар – це професія, що потребує творчого підходу. Як художник відчуває відтінки кольорів, так і кухар повинен відчувати відтінки смаків. Професія кухаря набуває дедалі більше авторитету і визнання. Для людини не байдужої і жадібної до знань професія кухаря, кухаря-кондитера відкриває великі можливості професійного успіху. Ця професія прекрасна е й тим, що кухар щодня дає людям сили садити, творити, літати і просто жити. Людині, яку обрала цю професію треба знати і про нелегкий її характер. Вчені підрахували, що токар і фрезерувальник витрачають за зміну менше фізичної енергії, ніж кухар чи кондитер. Ця робота вимагає багато фізичних зусиль, бо працювати доводиться весь час стоячи, особливо важка праця в гарячих цехах, де висока температура і постійний шум. 

Якщо ви праці не боїтеся, ласкаво просимо в країну  кулінарію. Пам’ятайте при цьому: професії народжуються і помирають.  Кухарям зникненням не загрожує. які б форми не набували знаряддя кухарської праці –  нехай це буде сільський чавунчик чи котел-скороварка, чи мікрохвильова піч, кухар завжди залишається кухарем.

8к
20180117_135834
IMG_20190625_120208
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
IMG_20200302_133313
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
фото0199
8к 20180117_135834 IMG_20190625_120208 OLYMPUS DIGITAL CAMERA IMG_20200302_133313 OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA OLYMPUS DIGITAL CAMERA фото0199

Кваліфікаційні характеристики

Професія: „Кухар” Кваліфікація: 3-й розряд.

ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ’ЯЗКИ. Готує страви та кулінарні вироби, які потребують нескладної кулінарної обробки: варить, смажить, запікає та випікає вироби. Формує та панірує напівфабрикати. Здійснює допоміжні роботи з виготовленням страв та кулінарних виробів. Проводить процеси первинної кулінарної обробки сировини. Виготовляє страви з концентратів. Порціонує (комплектує), роздає страви масового попиту.

ПОВИНЕН ЗНАТИ: рецептури, технології виготовлення. Вимоги до якості, правила роздачі (комплектації), терміни та умови зберігання страв; види, властивості, кулінарне призначення та особливості обробки картоплі, овочів, грибів, круп, макаронних та бобових виробівсиру, яєць, напівфабрикатів з котлетної маси. тіста, консервів, концентратів та інших продуктів, ознаки та органолептичні методи визначення їх доброякісності; прийоми, способи та послідовність виконання теплової обробки продуктів; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання: правила використання та призначення в технологічному процесі виробничого інвентарю, інструменту. ваговимірювальних приладів, посуду; правила роботи підприємств громадського харчування: правила i норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та гігієни.

КВАЛ1Ф11САЦ1ЙШ ВИМОГИ. Професійно-технічна ocвітa з при­своєнням кваліфікації “кваліфікований робітник” за професією кухаря 3-го розряду. Без вимог до стажу роботи.

Характеристика взята з «Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників.(ДКХП)» Випуск 65. Торгівля та громадське харчування. Київ 1999р.

Кваліфікаційна характеристика

Професія: “Кухар ” Кваліфікація: 4-й розряд

ЗАВДАННЯ ТА ОБОВ’ЯЗКИ. Готує страви та кулінарні вироби масового попиту із застосуванням різних способів теплової кулінарної обробки. Випускає холодні страви та закуски: салати овочеві, з м’ясом, вінегрети, рибу під маринадом, холодці. Варить бульйони (м’ясні, м’ясо-кісткові, рибні, грибні) та супи (заправні, холодні, солодкі, молочні). Го­тує piзні види пасерування та соуси на кістковому бульйоні i молоці. Готує другі страви з м’яса, риби, овочів, круп у вареному, тушкованому, запеченому, смаженому вигляді (м’ясо відварне, рибу відварену, смажену, парову, овочі фаршировані, запіканки з овочів, круп, молочні страви тощо). Готує гарячі та холодні напої, солодкі страви. Замішує прісне та дріжджове тісто, випікає з нього вироби. Готує птицю для варіння та смаження. Здійснює підготовку риби осетрових порід до теплової обробки, нарізає на порції риби часткових порід. Виготовляє та порціонує напівфабрикати з яловичини, свинина, баранини. Видає виготовлені страви.

ПОВИНЕН ЗНАТИ: рецептури, технологію виготовлення страв та кулінарних виробів, що потребують основної, комбінованої та допоміжної теплової обробки; вимоги до їх якості, термінів та умов зберігання, їх видавання; кулінарне призначення риби, морепродуктів; правила вигото­влення порційних напівфабрикатів з яловичини, свинини, баранини; по­рядок обробки риб осетрових порід: ознаки та органолептичні методи визначення доброякісності риб осетрових порід; вплив кислот, солей та жоpcткостi води на тривалість теплової обробки продуктів; правила організації раціонального та безпечного харчування; правила експлуатації відповідних видів технологічного обладнання: правила використання та при­значення в технологічному процeci виробничого інвентарю, інструменту, ваговимірювальних приладів, посуду; правила i норми охорони праці, протипожежного захисту, виробничої санітарії та особистої гігієни.

КВАЛІФІКАЦІЙНІ ВИМОГИ. Професійно-технічна освіта з при­своєнням кваліфікації “кваліфікований робітник” за професією кухаря 4-го розряду без вимог до стажу роботи, або підвищення кваліфікації i стаж роботи за професією кухаря 3-го розряду не менше 1 року, кваліфікаційна атестація на виробництві з присвоєнням 4-го розряду.

ПРИКЛАДИ РОБІТ. Нарізання овочів, м’яса, риби: виготовлення coyciв та заправок для салатів зі свіжих овочів або овочів, які пройшли кулінарну обробку, салатів із овочів з м’ясом або рибою, перемішування та викладання салатної маси у салатники; обробляння риби та оселедців для виготовляння  рибних  холодців,  рибних тюфтельок, щерби, оселедців натуральних та з гарніром; формування рибної котлетної маси та виготовляння котлет рибних, рулетів, товчеників, січеників, тушкування, смаження, запікання риби (кapaci в сметані, тарань з медом та ін.); нарізання м’яса, виготовляння котлетної маси, додавання необхідних інгредієнтів для готування битків, рагу, гуляшу, виготовляння овочевих круп’яних запіканок; підготовлення птиці для варіння та смаження, овочів до фарширування тощо.

Характеристика взята з „Довідника кваліфікаційних характеристик професій працівників. (ДКХП)”Випуск 65. Торгівля та громадське харчування. Київ 1999р.

Почніть набирати текст зверху та натисніть "Enter" для пошуку. Натисніть ESC для відміни.

Повернутись вверх